Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text
Some Alt Text

Паник атаките представляват пристъпи на силна тревожност придружена от страх, паника и чувство за загуба на контрол, сърцебиене, учестен пулс, екстрасистоли, усещане за получаване на инфаркт, задух, хипервентилация, изтръпналост, гадене, разстроен стомах, чувство за отчужденост от света и тялото, усещане за липса на контрол или полудяване, изтръпване, треперене. Тези симптоми могат да настъпят дори когато човек се намира в покой.

 

Една от най-тежките форми на безпокойство е паник атаката и често е бъркана със сърдечен пристъп.

 

Паник атаките могат да бъдат вследствие на стрес на клетъчно ниво, причинен от посттравматични състояния, наследственост, употреба на определени медикаменти, трайни разстройства или временни състояния на нестабилност, загуба на близък, тежък развод и други. "Доказано е, че при по-голямата част от роднините на пациенти с паническо разстройство се развива същото заболяване. При другите видове тревожни разстройства процентът не е толкова голям. Например –наследствеността при генерализираните тревожности е 0.32%."

 

Д-р Анна Михайлова Маринова

 

Стресът на клетъчно ниво се трансформира в механизъм, чрез който мозъка създава връзка с преживяна шокова ситуация, за да може да предпази организма от евентуална нова такава в бъдеще. Не винаги е задължително шоковата ситуация да е преживяна в осъзнат момент. Понякога това се случва в ранна детска възраст, а последствията се проявяват след години.

 

"...причините за паническото разстройство са неизвестни и много специалисти посочват, че то се причинява от комплекс или комбинация от психологични, когнитивни, биологични и социални фактори. От една страна според представените биологични теории, ако един или всички невротрансмитери (серотонин, допамин, норепинефрин и гама –аминобиотиците) са дисбалансирани, това може да доведе до уязвимост към развитие на ПР.От друга страна, според описаните подробно когнитивни и личностни фактори, пациентите,които развиват паническо разстройство имат проблеми с гнева. чувствителни са към загуба и раздяла и също имат модел на зависимост в техните междуличностни отношения."

 

Д-р ФИЛИПА КАМЕНОВА

 

Отключването на паник атаката може да стане от миризма, цвят, форма, човек, животно, мисъл, чувство, спомен, всичко, което мозъкът е създал като връзка с преживяния шок.

 

Тези връзки - "аларми", най-често се съдържат в подсъзнанието и затова човек не може да изрази ясно и конкретно какво провокира паник атаките, които получава.

Никой не е застрахован от получаване на паник атаки, но някои хора са по-податливи на тях, вследствие на ген, претоварване на психиката, бърнаут синдром и други. Чувствителните и емоционални хора са по-застрашени от паник атаки и психо-емоционални нарушения. "...за да се постави диагноза на паническо разстройство, паническите атаки не трябва пряко или физиологично да са резултат от употребата на наркотични вещества, медицински състояния, или друго психично разстройство. Паническото разстройство обикновено е квалифицирано в DSM-4 с присъствието или отсъствието на агорафобия. Агорафобията се определя като тревожност към места или ситуации, в които бягството би могло да бъде трудно или неудобно."

- извадка от научен труд на СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ“ ФИЛОСОФСКИ ФАКУЛТЕТ - КАТЕДРА „СОЦИАЛНА, ТРУДОВА И ПЕДАГОГИЧЕСКА ПСИХОЛОГИЯ“.

 

Изследване със 100 души,  е проведено на територията на Република България в рамките на 16месеца –от февруари 2014 до юни 2015 г. и показва интересни факти за заболяването Паническо разтройство , като :

76% от пациентите са жени , а едва 24% мъже; 94% от пациентите живеят в големи градове и едва 4% на село; пациентите с паническо разстройство са предимно хора с висок образователен ценз –69% от респондентите са с висше образование, (Виж схемата отдолу Образователен статус) ;

Според данните от проучването, по-голямата част от пациентите с паническо разстройство са семейни –67%.Процентът на хората, които нямат брачен партньор или не живеят на семейни начала с никого е едва 20%, като 100% от тях са млади жени на възраст под 29г. (Виж схемата семеен статус.)

Данните от проведената анкета показват, че по-голямата част от изследваните лица с паническо разстройство са родители на едно и повече деца.Само 2% от анкетираните имат три деца (виж схема родителски статус).

Драстична е разликата на пациентите с паническо разстройство спрямо заетостта им, като водещата група е на заети на пълен работен ден с 62%. (Виж схемата заетост при изследваните лица с ПР)

Като цяло се оказва, че по-голямата част от изследваните лица с паническо разстройство не страдат от хронични заболявания и са в добро общо здравословно състояние–68%. При останалите 32% се наблюдават хронични заболявания, част от които са типично психосоматични (астма, диабет, хипертония, заболявания на щитовидната жлеза)

 

Данните за изследването са взети от МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ -СОФИЯ ФАКУЛТЕТ ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ КАТЕДРА „Превантивна медицина“ ДИСЕРТАЦИОНЕН ТРУДНА ТЕМА: ПАНИЧЕСКО РАЗСТРОЙСТВО –ПРОБЛЕМИ, ИНФОРМИРАНОСТ И ПРОФИЛАКТИКА.

 

Биорезонансната Бахова Терапия е доказан във времето метод при повлияването на паник атаките. Без значение от причината за появата им - радиестезичният метод за диагностика определя подходящата терапевтична комбинация от бахови капки за повлияване на паник атаките в дългосрочен план.